Dr. Alex Klein

Hét begrijpelijke antwoord op al uw bedrijfskundige vragen!

header column

De afgelopen dagen staan de kranten vol van berichten over het (aanstaande) tekort aan personeel. De koppeling tussen de arbeidsmarkt en het binden en boeien van personeel staat vol in de aandacht, maar de koppeling naar de omzet wordt minder vaak gemaakt. Toch is het bedrijfskundig interessant om aan Employer Branding te gaan doen, als u nu al niet te laat bent…

Toenemend nijpend personeelstekort
In 2011 schreef ik al dat er een tekort aan personeel zou ontstaan, zodra het economisch beter zou gaan 1). De economie trekt nu aan en uit allerlei hoeken blijkt dat het vinden van goed en betrokken personeel steeds moeilijker wordt. Rielén van der Hoek, woordvoerder van de Aannemersfederatie Nederland geeft aan dat er een run op personeel komt, VolkerWessels spreekt in haar jaarverslag van ‘dreigende tekorten aan gekwalificeerde werknemers’ en beschouwt de krappe arbeidsmarkt als een van de grootste risico’s voor de groei van het bedrijf 2). Ook wordt de strijd om ingenieurstalent binnen te halen steeds intenser, nu de markt weer aantrekt 3).

Ingenieursbureau Movares maakt de koppeling tussen het aantrekken van personeel en employee engagement. In het artikel geeft directeur Sander Eijgenraam aan dat het veelvuldig uitdelen van tijdelijke contracten niet valt te rijmen met het kweken van hoge werknemersbetrokkenheid en loyaliteit. De organisatie verwacht jong talent over de streep te trekken doordat het als een van de weinigen in de branche meteen vaste contracten geeft 3). Of zoals journalist Kuiper (2016) het stelt: “Vakmensen zijn schaars en het tekort zal naar verwachting toenemen. Wie nu niemand aanneemt, vist over een paar jaar achter het net.” 2)

Employer Branding
In mijn BedrijfsAnalyse Methode (https://prezi.com/zwezoe8dmmww/tutorial-introductie-bam-model/#) zie ik tussen drie gebieden een koppeling ontstaan, namelijk:

  • zoom 1: extern - macro-economisch - demografisch
  • zoom 2: intern - bedrijf - personeel - binden/boeien/beschikken
  • zoom 3: intern - omzet - aantallen

Het tekort aan goed gekwalificeerd personeel is een macro-economische ontwikkeling, dat in de aankomende jaren alleen maar zal toenemen. Het gevolg hiervan voor uw organisatie is dat het lastiger wordt om de juiste medewerkers aan uw bedrijf te binden, alsmede het bestaande personeel zodanig te boeien dat zij bij u willen blijven werken. Alleen met toegewijd personeel kunt u omzet maken, kunt u uw groeidoelstellingen bereiken, kunt u de aantallen orders in de markt wegzetten die nodig zijn om de gewenste omzet in de aankomende jaren daadwerkelijk te verwezenlijken.

Employer Brand Management (EBM) kan u misschien helpen. Het doel van EBM is om talent aan uw organisatie te koppelen, betrokkenheid te creëren bij de huidige medewerkers en uw bedrijf als aantrekkelijke werkgever op de kaart te zetten. Maar begin er vandaag mee, want de tijd begint te nijpen…

Vragen voor een overleg
Ervaart u op dit moment al een krapte op de arbeidsmarkt? Merkt u het ook dat een personeelsadvertentie eigenlijk geen geschikte kandidaten meer oplevert? Herkent u ook dat goede medewerkers een hoger tarief vragen dan dat u eigenlijk in gedachten had?

Om u mee te helpen na te denken over de koppeling tussen macro-economie, het tekort aan personeel en de toekomstige omzet, heb ik drie vragen voor u:

  1. Op welke wijze kan uw organisatie haar omzet verhogen door de bedrijfsvoering te verbeteren? of nog specifieker:
  2. Op welke wijze kan uw organisatie haar aantallen (want omzet = aantallen * tarief) verhogen door het aantrekken van meer betrokken personeel? of nog specifieker:
  3. Op welke wijze kan uw organisatie haar gewenste omzet bereiken door het inzetten van Employer Brand Management?

Stel deze vragen vooral aan uw marketing én HR manager, het liefst als u gedrieën bespreekt hoe de nabije toekomst er uitziet. U zult verbaasd staan van de interessante koppelingen tussen uw bedrijfsdoelstellingen en deze twee afdelingen, mits dat er geïntegreerd nagedacht wordt!

Veel succes.

1) Klein, Alex (2011); Voorkom een financiële ramp; Uitgeverij Gopher, ISBN 9789051797640
2) Kuiper, Elze (2016); “Tekort aan bouwvakkers in herstellende sector”, FD, 29 december 2016; voorpagina
3) Leupen, Johan (2017); “Movares draait de flexibilisering terug”, FD, 2 januari 2017, pagina’s 2-3

Erik Oortwijn zegt

Erik Oortwijn zegt:

Ook je laatste artikel heb ik weer met grote belangstelling gelezen.
Mijn grote complimenten voor hoe je immer in staat bent om complexe problemen uiterst eenvoudig te vertalen.
De oplossingen zijn steeds simpel, zeer begrijpelijk maar o zo raak en effectief.
De superquote is er een om op een bordje te schilderen en op elk kantoor te hangen.

Roger van Dijk reageert op de gepubliceerde artikelen:

Dank je Alex. Jouw artikelen helpen me telkens weer of een momentje te pakken om te kijken of ik de juiste weg in ben geslagen of dat ik een beetje bij moet sturen. De vertaling naar mijn organisatie is dan al snel gemaakt. Elke keer worden we een stukje beter. Top!

Bestuurs Academie ‘Grip op processen’

(april - juni 2019)

Dr. Alex Klein is naast een deskundig ook nog eens een inspirerend docent. Hij luistert ontzettend goed en is in staat om alle inbreng, die hij overigens moeiteloos uit de klas weet te trekken, te koppelen aan de lesstof. Hij geeft actief les, na de lunch altijd opdrachten in syndicaten waardoor je lekker actief betrokken wordt bij de lesstof.

Het waren erg leuke en interactieve dagen waarin de te behandelen stof op een leuke en begrijpbare en toepasbare wijze werden toegelicht. Het uitlichten van de highlights was zeer effectief.

NCOI Bedrijfseconomische aspecten

(maart - april 2019)

Halleluja!

Klik op een boek voor meer informatie en bestellen.

boek marketing als verbeteraar van bedrijfsprocessenboek vroom vroom and beeboek de basis van bedrijfskundig financieel managementboek starterskompasboek stervansuccesboek voorkom een financiele ramp