Dr. Alex Klein

Hét begrijpelijke antwoord op al uw bedrijfskundige vragen!

header column

‘Buy American, Hire American!’

De opdracht van de Amerikaanse president Donald Trump gaat zeer doen over de hele wereld, inclusief en met name in de Verenigde Staten zelf. Maar dat willen ze daar nog niet horen…

Het klinkt heel rationeel: als in een land bij de aanschaf haar eigen producten voorrang krijgen boven buitenlandse producten, dan is dat goed voor het inkomen van dat land. Het geld stroomt niet naar het buitenland, zo gezegd. Die ‘waarheid’ gaat op als de prijs van het binnenlandse product of dienst gelijk is aan het buitenlandse.

Eigen mensen eerst! Tegen iedere prijs?
Even een voorbeeld uit eigen praktijk:
Wij vroegen een offerte op voor het schilderen van onze woonkamer, keuken en uitbouw. De Nederlandse schilder offreerde € 3.600. De Poolse schilder bracht een offerte uit van slechts € 1.400. U mag drie keer raden wie de opdracht zal krijgen…

In het zuiden van de VS wordt heel veel (tuin-, schilder-, schoonmaak-)werk verricht door legale en illegale Mexicanen, omdat ze aanzienlijk goedkoper zijn dan hun Amerikaanse vakbroeders. Denkt u nou werkelijk dat de gemiddelde Amerikaan hun dure Amerikanen het werk laat doen in plaats van de veel goedkopere Mexicaan? Wat zou u doen?

Een basisles economie
In China liggen de productiekosten tientallen malen goedkoper dan in de VS. Ik kan me voorstellen dat een koelkast, een telefoon, een plastic bakje of een bijzettafeltje uit China meer dan de helft goedkoper is dan hetzelfde product dat in eigen land is gemaakt. Een dergelijke geldontwaarding, louter om ‘eigen producten eerst’ te stellen is wel een hele hoge prijs om te betalen.

Duitse automerken doen het goed in de VS – Audi, Volkswagen, Mercedes, BMW, Porsche, you get the picture. Stel dat president Trump een importheffing van 25 procent oplegt, dan worden deze merken dus nog duurder. Vergelijkbare Amerikaanse merken weten dus dat zij een prijsvoorsprong hebben op de buitenlandse merken en zullen dit uitnutten (met een prijsstijging van slechts 10 procent).

Nederlandse agrariërs hebben in 2016 voor een recordbedrag geëxporteerd, onder andere naar de VS. Ik heb me laten vertellen dat 1 op de 3 producten wereldwijd geproduceerd naar de VS gaan. Als president Trump dus een importheffing gaat opleggen, dan gaat dat de exportlanden goed zeer doen. Waaronder Nederland, waar im-/export tot twee-derde van ons BBP (Bruto Binnenlands Product) bepaalt!

Pijn is Fijn!
Sommige producten kúnnen niet eens in de VS worden geproduceerd of alleen tegen een absurd veel hogere prijs. Zo bezien zal een importheffing dus de binnenlandse prijzen aanzienlijk verhogen. Arme Amerikanen, ze hebben gekozen voor hogere tarieven, een hogere inflatie en mogelijk minder productkeuze in de supermarkten in het bijzonder en in hun leven in het algemeen. Maar ja, patriotisme mag wat kosten. Pijn is fijn!

Een paar maanden verder: in de VS gelden de nieuwe regels, net zo als in Engeland, Duitsland, Frankrijk en andere patrio-protecionistische landen. “Keep your job, Buy British!” “Deutschland, Deutschland “uber alles!” “Alleen Franse producten zijn fantastisch: Franstastisch!”
Pechtold zei: Nederland is een klein land, per definitie dus met veel buitenland. Wij zijn al eeuwen lang een handelsnatie, derhalve zeer afhankelijk in onze groei en welvaart van juist het importbeleid van al die buitenlanden.

PortemonNEE!
Als alle landen om ons heen Trumpiaans protectionistisch en patriottisch worden – en dat worden ze! – dan gaat u dat in uw portemonnee raken. Bedrijven gaan dicht, banen staan op de tocht, de recessie licht op de loer en onze welvaart en ons welzijn staan wederom onder druk.

Vaderlandsliefde, eigen volk eerst, “Buy American/British/Belgisch/Deutsch/Francais” – het mag wat kosten. Maar ook ten laste van uw portemonnee?

Een interessante trits voor de aankomende maanden:
Patriotisme, Protectionisme, PortemonNEE.
Met nadruk op NEE!

Erik Oortwijn zegt

Erik Oortwijn zegt:

Ook je laatste artikel heb ik weer met grote belangstelling gelezen.
Mijn grote complimenten voor hoe je immer in staat bent om complexe problemen uiterst eenvoudig te vertalen.
De oplossingen zijn steeds simpel, zeer begrijpelijk maar o zo raak en effectief.
De superquote is er een om op een bordje te schilderen en op elk kantoor te hangen.

Roger van Dijk reageert op de gepubliceerde artikelen:

Dank je Alex. Jouw artikelen helpen me telkens weer of een momentje te pakken om te kijken of ik de juiste weg in ben geslagen of dat ik een beetje bij moet sturen. De vertaling naar mijn organisatie is dan al snel gemaakt. Elke keer worden we een stukje beter. Top!

Bestuurs Academie ‘Grip op processen’

(april - juni 2019)

Dr. Alex Klein is naast een deskundig ook nog eens een inspirerend docent. Hij luistert ontzettend goed en is in staat om alle inbreng, die hij overigens moeiteloos uit de klas weet te trekken, te koppelen aan de lesstof. Hij geeft actief les, na de lunch altijd opdrachten in syndicaten waardoor je lekker actief betrokken wordt bij de lesstof.

Het waren erg leuke en interactieve dagen waarin de te behandelen stof op een leuke en begrijpbare en toepasbare wijze werden toegelicht. Het uitlichten van de highlights was zeer effectief.

NCOI Bedrijfseconomische aspecten

(maart - april 2019)

Halleluja!

Klik op een boek voor meer informatie en bestellen.

boek marketing als verbeteraar van bedrijfsprocessenboek vroom vroom and beeboek de basis van bedrijfskundig financieel managementboek starterskompasboek stervansuccesboek voorkom een financiele ramp